De vervoerdersmarkt is ondoorzichtig. Welke vervoerders zijn er? Welke zijn geschikt voor je product en zending? Wat is het verschil in service bij de vervoerders die geschikt zijn?
We herkennen het allemaal. Het verzenden van een product is soms duurder dan het product zelf. Dit probleem wordt erger als je achteraf verrast wordt door de factuur van de vervoerder die een toeslag rekent. Bijvoorbeeld omdat het afleveradres in een afgelegen gebied ligt. Of omdat de zending groter was dan je zelf had gedacht of gemeten.
Hoe voorkom je verrassingen achteraf en hoe zorg je ervoor dat je kosten zo laag mogelijk blijven? Lees snel deze tips en bespaar direct!
1 – Een geschikte verpakking wordt onderschat
De verzending begint altijd met de verpakking. Kies de juiste verpakking, niet alleen om je product veilig en goed te beschermen, maar ook om toeslagen te vermijden.
Sommige vervoerders rekenen (achteraf) een toeslag vanwege het niet machinaal kunnen verwerken van verpakkingen die rond, cilindervormig, niet rechthoekig, uit meerdere lagen op elkaar “geplakt” en niet van karton zijn of helemaal geen enkele vorm van verpakking hebben.
Plak nooit meerdere pakketten aan elkaar vast wanneer het product voor je klant niet in één verpakking past. Je krijgt een toeslag als het pakket onderweg toch twee pakketten worden door bijvoorbeeld de verwerking op automatische sorteerbanden. Het pakket dat overblijft zonder vrachtbrief is voor eens en altijd verloren en dát is nog duurder!
2 – Houd rekening met de looptijd
Een open deur, maar je klant verwacht vandaag de dag te kunnen bestellen om één minuut voor 12 ’s nachts en de volgende ochtend de bestelling in zijn handen te hebben. Er zijn weinig MKB’ers die dat tegen acceptabele kosten voor elkaar krijgen. Jij weet tot hoe laat je terecht kunt bij het postkantoor, of je weet hoe laat de vervoerder je zendingen op komt halen. Wat je misschien niet weet is dat je vaste vervoerder altijd de volgende werkdag levert, maar dat dit geen garantie is. Heb je plotseling een klant in het buitenland, dan is de looptijd van je pakket een stuk variabeler dan je gewend bent binnen Nederland.
Het loont daarom de moeite om de voorwaarden van een vervoerder te kennen en om voor buitenlandse zendingen een andere vervoerderskeuze te maken dan diegene die je normaal gesproken kiest voor je binnenlandse zendingen.
3 – Kies de juiste vervoerder
Er bestaan grote verschillen tussen de service levels van verschillende vervoerders. Zelfs bij één vervoerder zijn er grote verschillen te vinden binnen de aangeboden service levels.
Let goed op wat je eisen zijn en kies op basis daarvan de vervoerder, ook als je gewend bent altijd alles met dezelfde vervoerder te verzenden. Controleer bij twijfel altijd of je behoefte van je verzending overeenkomt met de uitvoering bij je huidige vervoerder.
Een pakket naar je klant in Spanje zal nooit morgen bezorgd worden als je het verzendt met PostNL. Niets ten nadele van PostNL, maar dan moet je toch echt uitwijken naar een express service. Denk hierbij bijvoorbeeld aan DHL Express, TNT Express/FedEx of UPS. Zelfs al verzend je met een express service, controleer dan nog of de klant niet in een buitengebied woont. In dat geval is een ‘next day’ levering alleen mogelijk voor hogere tarieven.
Met de vele service levels en verschillende vervoerders lijkt het soms een onmogelijke taak om de service goed te vergelijken. Vergelijken is door CheapCargo eenvoudig gemaakt, probeer dit eens:
Vergelijk vervoerders zoals DPD, DHL, PostNL en TNT
4 – Communicatie is key
Afstemmen met de ontvanger wat men kan verwachten en of men een speciaal verzoek heeft qua levering, ook betreft levertijd, helpt teleurstelling te voorkomen.
Haast is vaak geboden. Een klant bestelt vandaag iets bij je, en wil dit persé morgenvroeg ontvangen. Met een reguliere service is dit vaak vragen om moeilijkheden. De kans hierbij dat het pakketje vertraging oploopt is erg realistisch.
Communicatie is in dit geval de key. Je kunt je klant vertellen dat de kans bestaat dat hij zijn bestelling te laat zal krijgen en dat hij deze beter zelf op kan komen halen. Echter, een betere optie is te kiezen voor een express vervoerder die vandaag het pakket nog op komt halen en morgen voor 09:00, 10:00 of 12:00 uur levert. Dat is duurder dan je gewend bent, maar je klant is hiermee geholpen. Je klant zal de zending niet terugsturen doordat het te laat is aangekomen. Je bespaart hier eventuele retourkosten, tijd en frustratie.
5 – Vergelijken loont!
Vervoerdersvoorwaarden zijn continu onderhevig aan verandering, denk hierbij aan tarieven, looptijden en service levels. Wat vandaag nog kan, is morgen niet meer mogelijk. Allerlei omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat een pakket duurder wordt om te verzenden of bijvoorbeeld niet meer bezorgd kan worden bij een particulier.
Blijf vergelijken, meten en je facturen controleren. Heb je zendingen naar nieuwe bestemmingen of met een afwijkend gewicht, afmeting of verpakking? Gebruik dan een vergelijkingstool om altijd de juiste vervoerder te kiezen.
Gebruik een tool die je precies kan laten zien wat die specifieke zending kost, hoe lang de verschillende vervoerders erover doen om af te leveren en welke service een vervoerder biedt.
Leuk, al die tips, maar hoe implementeer je deze snel?
Het lijkt wellicht lastig om rekening te houden met al deze tips. Je kunt niet alle in’s en out’s weten van alle vervoerders. Soms is de ene vervoerder geschikt voor je zending en bij de volgende zending een andere.
Het is erg lastig om alle voorwaarden van vervoerders te achterhalen en zelf bij te houden. Daarom hebben we het vergelijkings- en boekingsplatform CheapCargo.com in het leven geroepen.
Op basis van je verpakking, het gewicht, de afmetingen en de bestemming van je zending, laten we precies zien welke vervoerder je zending kan vervoeren. Bekijk wat het verzenden kost en hoe lang het onderweg is. Je zult zien dat de vraag “wat het kost” je een glimlach zal opleveren in vergelijking met wanneer je die vraag rechtstreeks door de vervoerder laat beantwoorden. Wanneer je direct bij de vervoerders zelf boekt, betaal je namelijk de hoofdprijs als je aantal zendingen relatief klein is.
Dus, ben je een zakelijke verzender? Houd dan rekening met bovenstaande tips en vergelijk alle Nederlandse vervoerders op ons vergelijkingsplatform: CheapCargo.com
Vergelijk vervoerders zoals DPD, DHL, PostNL en TNT
Kies de goedkoopste of snelste vervoerder op basis van bestemming, afmeting en gewicht.
Boek uw zending online
Boek binnen enkele klikken uw pakket, pallet of document. Betaal veilig en print uw verzendlabel.
Verzend pakket, pallet of document
Uw zending wordt opgehaald en is te volgen met track & trace.
Foutmelding
Wij hebben gedetecteerd dat u mogelijk gevestigd bent in , momenteel bevindt u zich op de website van CheapCargo Nederland. Hier is het alleen mogelijk om ophaaladressen in Nederland te selecteren.
Maak alstublieft een keuze:
Ga naar de Nederlandse website
cheapcargo.com
Blijf op de Nederlandse website
cheapcargo.com
Ga naar de Belgische website
cheapcargo.be
Blijf op de Belgische website
cheapcargo.be
U wordt nu doorverwezen naar de website van CheapCargo .