Blog

Alle blogberichten

Blogberichten


Brexit: één maand later



 

Brexit in de praktijk


Met januari achter de rug is de eerste maand post-Brexit een feit. Een goed moment om te bekijken wat de Brexit in de praktijk heeft betekend voor het verzenden van goederen. Daarnaast besteden we nogmaals aandacht aan belastingtechnische wijzigingen die belangrijk zijn. De Brexit heeft immers flink wat nieuw papierwerk tot gevolg gehad. In het kort: de essentiële zaken overzichtelijk op een rijtje voor u.

 

UPS, DHL Express, TNT Express & FedEx
 

Transport met de traditionele express vervoerders heeft de minste problemen opgeleverd. U kunt probleemloos, zij het soms met enige vertraging, pakketten en pallets naar het Verenigd Koninkrijk versturen. Deze vervoerders hebben hun eigen douane in- en uitklaring mogelijkheden waardoor de verandering voor deze bestemming geen invloed hebben op hun werkwijze. De verplichte douane gegevens worden zoals elke andere bestemming buiten de EU door u aangeleverd op de commerciële factuur welke als fysiek document met de zending wordt meegeleverd. 
 

DHL Parcel & PostNL
 

De traditionele pakketvervoerders hebben daarentegen meer moeite met de aanpassing naar douaneplichtige bestemmingen. Deze vervoerders besteden de douane activiteiten uit aan een partner. Er wordt ook een douane toeslag op de verzendkosten berekend. Naast het aanleveren van de bekende commerciële factuur voor bestemmingen buiten de EU vragen deze vervoerders ons de verplichte douanegegevens elektronisch aan te melden om het verzendlabel aan te maken. 
 

Tevens wordt van iedere afzender een ingevuld formulier directe vertegenwoordiging, een kopie inschrijving KvK en een kopie identiteitsbewijs gevraagd van de officiële bestuurder. Hiervoor is een wijziging nodig in ons platform waardoor wij deze vervoerders vooralsnog niet voor deze bestemming publiceren.
 

DHL Freight, EPS, Transvenlo, Global Chain Logistics & Transwatch
 

Onze palletvervoerders vragen met betrekking tot leveringen in het Verenigd Koninkrijk van elke afzender een ingevuld formulier directe vertegenwoordiging, een kopie inschrijving KvK en een kopie identiteitsbewijs van de officiële bestuurder. Voordat de zending wordt afgehaald dienen deze gegevens door de vervoerder aangemeld te worden bij de douane. Na acceptatie hiervan wordt uw zending afgehaald door de vervoerder. Houdt wel rekening met een mogelijk langere looptijd. 
 

We doen dit voorlopig handmatig voor iedere eerste geboekte zending en alleen met de vervoerder Transvenlo. Binnenkort volgen ook de andere palletvervoerders, zodat u uw pallets naar het Verenigd Koninkrijk ook weer kunt boeken met DHL Freight, EPS, Global Chain en Transwatch. Ook moeten vanaf 1 januari uw pallets zelf aan nieuwe regels voldoen. Al het houten materiaal heeft dan namelijk een speciaal ISPM15 keurmerk nodig. Heeft u dit niet geregeld, dan mogen zendingen niet vervoerd worden en loopt u het risico op een boete.
 

Belastingtechnische wijzigingen

De Brexit bracht helaas ook nieuw papierwerk met zich mee. Let hier goed op zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Als producten oorspronkelijk zijn gemaakt buiten de EU, zijn er invoerrechten van toepassing. Als producten van oorsprong uit de EU komen, kunt u het betalen van invoerrechten voorkomen door een zogenaamde oorsprongsverklaring in te dienen.

Om goederen te importeren en exporteren buiten de EU heeft u een Nederlands én een UK EORI-nummer nodig. Deze identificatienummers gebruikt u op de douanedocumenten bij uw zendingen naar het Verenigd Koninkrijk. Een UK EORI-nummer vraagt u aan via de Britse Douane. Heeft u nog geen EORI-nummer, vraag dit dan aan bij de douane. Op hun website leest u ook of u bepaalde vergunningen nodig hebt voor het VK. Ook krijgt u mogelijk te maken met accijnsgoederen en verboden of beperkingen voor producten. 

U heeft een UK-btw (VAT) nummer nodig als u goederen levert aan consumenten in het VK. Of als u levert aan bedrijven volgens de afspraken van Incoterm DPP (Delivered Duty Paid). Het nummer vraagt u hier aan. Op de website van de VK overheid leest u meer over het afdragen van btw.

Waarde tot £135(GBP): U dient de zending met de INCO term DDP aan te geven. U doet de BTW aangifte , hiervoor heeft u een BTW en EORI-nummer voor het VK nodig.

Waarde boven £135(GBP): U dient de zending met de INCO term DDU (Delivered Duty Unpaid) aan te geven. Consumenten dragen zelf de BTW en invoerrechten af, de consument betaalt deze kosten plus een administratieve toeslag via het online platform van de Britse Douane met PayPal of een creditcard. 

Het is momenteel nog niet mogelijk voor consumenten in het VK om pakketten retour te sturen naar Nederland.

Voor pakketten of pallets naar zakelijke ontvangers in het VK maakt u onafhankelijk van de waarde zelf de afspraak met de ontvanger wie de eventuele invoerrechten en BTW betaalt (en dus ook risico’s en taken draagt); Bij de DDP Incoterm (Delivered Duty Paid) betaalt u de BTW en invoerrechten. De vervoerder schiet deze kosten voor en brengt ze later bij u in rekening op een aparte factuur, plus een voorschot toeslag. U heeft in dit geval een UK BTW nummer nodig. Verkoopt u goederen aan een bedrijf onder de DDU of DAP Incoterm, dan betaalt de koper zelf de BTW en invoerrechten plus een administratieve toeslag.

Hiermee hopen wij dat alles kraakhelder voor u is. Heeft u toch nog vragen? Onze klantenservice staat altijd voor u klaar!

 


 
Loading