Blogberichten


Een pakket versturen naar het buitenland; Deel 3


Een pakket versturen naar het buitenland deel 3; welke mogelijkheden zijn er eigenlijk?

De derde vraag voor je een pakket verzend naar het buitenland is welke zaken je moet toevoegen om het pakket ook daadwerkelijk goed op zijn bestemming te krijgen. Woont de ontvanger buiten de Europese Unie? Dan dient het pakket ingeklaard te worden, door de douane te worden gecontroleerd en moet de ontvanger wellicht invoerrechten betalen. Ook hier betekent de keuze van de vervoerder weer een andere werkwijze.

 

Een pakket verzonden met de post dient te zijn voorzien van een zogenaamde CN22 of een CN23 formulier, te verkrijgen op het postkantoor of te downloaden. Heeft het product een waarde tot EUR 425 dan gebruik je een CN22 formulier, een waarde boven EUR 425 behoeft een CN23 formulier. De gegevens die je in dient te vullen verschillen niet veel met die van een commerciële factuur die je dient toe te voegen indien je met een pakket- of een express vervoerder je pakket verzend.

 

Het verschil zit hem voornamelijk in de manier van inklaren. Verzend je je pakket met de post, wordt het samen met alle andere pakketten die naar dezelfde bestemming gaan collectief ingeklaard door de lokale posterijen.

 

Pakket vervoerders als DPD en GLS gebruiken inklaringsagenten. Deze agenten doen de inklaring ten behoeve van de vervoerder, waarna de pakketten individueel door de douane gaan. Het is aan de inklaringsagent of de toegevoegde commerciële factuur voldoende is ingevuld om door de douane te worden beoordeeld.

 

Express vervoerders als DHL Express, TNT Express en FedEx doen de inklaring zelf. In de praktijk wordt een commerciële factuur door een express vervoerder makkelijker goedgekeurd dan een agent van een pakket vervoerder.

 

De douane controleert of er invoerrechten worden geheven over het product. Ze doen dit aan de hand van de commerciële factuur maar ook door de inhoud van het pakket te scannen. Bij twijfel kan de douane een pakket openmaken. Klopt de inhoud niet met wat er op de commerciële factuur in aangegeven, kan je een boete tot 100% van de daadwerkelijke waarde verwachten. En wordt je pakket met grote vertraging afgeleverd.  De ontvanger betaalt invoerrechten op basis van de lokale belastingwetgeving.

 

Verzenden van een pakket buiten de Europese Unie is heel iets anders dan een pakket versturen naar een land binnen de Europese Unie. Laat je niet verrassen door de belasting regelgeving, en weet wat je verzend. Check bij de Kamer van Koophandel en de belastingdienst waar je aan moet voldoen om te voorkomen dat je meer kosten kwijt bent dan je had gedacht en dat je klant langer moet wachten op zijn aankoop.


Blog

Alle blogberichten  
Loading