Handleiding nabelastingen

Een nabelasting van een vervoerder ontvangen is nooit leuk. Wij delen dan ook vooral in de frustratie als het zich voor doet. Niemand schendt de vervoerdersvoorwaarden immers met opzet. Iedere keer dat wij de heffing van een vervoerder moeten doorbelasten is er één te veel. Bovendien is het voorkomen hiervan eenvoudig. Op onze site wordt hier al op verschillende manieren aandacht aan besteed, zoals in onze verpakkingsgids en met sterke nadruk op de service informatie van iedere vervoerder. Om er zeker van te zijn u nooit (meer) een nabelasting zult ontvangen, vindt u onderstaand de belangrijkste informatie over de meest frequente oorzaken van een nabelasting, en hoe u deze kunt voorkomen.

Algemene informatie

Het is ten eerste uiterst belangrijk dat u altijd de voorwaarden van uw gekozen vervoerder goed doorneemt. Nadat u alle gegevens omtrent uw zending heeft ingevuld kunt u deze terugvinden in de vervoerderlijst onder ‘service informatie’. Hier staat een samenvatting van wat u kunt verwachten aangaande levergarantie, aansprakelijkheid, aantal leverpogingen, inbegrepen toeslagen op basis van de door u ingevulde gegevens, en  de optionele toeslagen (nabelastingen) die van toepassing zijn.

Overschrijding afmetingen

De meeste nabelastingen vinden plaats naar aanleiding van het volgende scenario:

Het pakket is groter dan de maximaal toegestane afmetingen die voor uw vervoerder gelden, of de door u ingevulde waarden komen niet overeen met de waarden gemeten door geavanceerde scanners.

Wat is de oorzaak?

Indien uw pakket niet stevig in een dubbelwandige kartonnen doos is ingepakt, en er loze ruimte tussen de inhoud en de verpakking zit, kan de doos inzakken. De bovenkant van de doos kan hierdoor inzakken waardoor de zijkanten uitzetten. De automatische sorteerband meet vervolgens andere waarden dan u heeft opgegeven met een nabelasting tot gevolg.

Hoe voorkom ik dit?

Zorg voor een stevige dubbelwandige kartonnen verpakking, liefst versterkt in de hoeken. Vul de doos bij met papieren buffers, luchtkussens, verpakkingschips of schuim. Omwikkel hiermee uw product en buffer en fixeer uw product in de doos. De doos kan hierdoor niet of nauwelijks indeuken en uitzetten. Uw product is hiermee ook optimaal beschermd tegen een val van bijvoorbeeld anderhalve meter hoogte tijdens transport.

Om er zeker van te zijn dat uw zending binnen de voorgeschreven dimensies blijft kunt u het beste een marge aanhouden waardoor een lichte afwijking door eventuele uitbolling of uitstulping niet direct grensoverschrijdend is. Zoek de grenzen van de maximale afmetingen die vervoerders stellen niet op.

Extra tip:
Indien u de doos met tape afsluit, zorg er dan voor dat deze aan alle kanten vastzit en er geen losse stukken uitsteken. Zelfs loszittende tape kan ertoe leiden dat een scanmachine de dimensies van uw zending bestempelt als niet overeenkomend met de initieel ingevoerde afmetingen.

Handmatige verwerking

Deze toeslag wordt in rekening gebracht als het pakket niet kan worden verwerkt op de lopende band.

Wat is de oorzaak?

- Indien de zending niet verpakt is in een rechthoekige doos maar van hout, metaal, of piepschuim is

- Indien er een sticker “breekbaar” of “voorzichtig behandelen” op de verpakking is aangebracht

- Indien twee of meer pakketten zijn samengevoegd met tape of spanbanden

- Indien een pakket is omwikkeld met spanbanden

- Indien een pakket is omwikkeld met folie

- Indien een pakket een afwijkende aard en/of vorm heeft (een koker, een bumper, een fiets, etc.)
 

Hoe voorkom ik dit?

Door te verpakken in een kartonnen en rechthoekige doos indien mogelijk, en binnen de maximale afmetingen van de vervoerder te blijven. Omdat vervoerders verschillende maxima hanteren is de vuistregel voor het automatisch sorteren een maximum afmeting van 120x60x50 cm

Tip: Uiteraard is het verzenden in een houten verpakking wel toegestaan, en met name geschikt voor het vervoer van extra kwetsbare producten. Wij tonen de toeslag hiervoor (nog) niet vooraf, check de desbetreffende service informatie om te zien of deze toeslag bij de vervoerder wordt geheven.

Pakket te zwaar

Indien een pakket zwaarder is dan het maximaal toegestane gewicht bij die vervoerder krijgt u deze heffing. Vanaf 2021 geldt voor de volledige vervoerssector een standaard maximaal gewicht van 23 kg. Daarboven, tot een maximum van 31 kg, wordt een toeslag geheven. Bij sommige vervoerders mag een pakket tot maximaal 70 kg wegen. Raadpleeg hiervoor altijd de voorwaarden. Houdt hierbij ook rekening met de volume berekening (lxbxh/5.000). Indien uit deze berekening een hoger getal komt dan het werkelijke gewicht van uw pakket wordt dit getal aangehouden voor de berekening van de prijs/toeslag.

Hoe voorkom ik dit?

Blijf ook hier door middel van een marge aan te houden uit de buurt van de maximale limieten. Uw weegschaal is tenslotte minder accuraat dan die van vervoerders.

Retourkosten

Deze toeslag wordt in rekening gebracht als uw zending retour gestuurd moet worden na een onsuccesvolle levering. Dit kan gebeuren door één van de onderstaande redenen:

- Het pakket overschrijdt de maximale metingen en wordt geretourneerd

- Leveringsadres is onjuist

- De klant haalt het pakket niet op tijd op bij de DHL-afhaallocatie

- De klant weigert de zending

- Klant mist laatste leveringspoging

Hoe voorkom ik dit?

Laat de ontvanger tijdig weten wanneer de zending wordt geleverd en controleer adres. Controleer altijd of uw pakket voldoet aan de  vervoerdersvoorwaarden in de service informatie.