Blogberichten


Een pakket versturen naar het buitenland; Deel 1


Een pakket versturen naar het buitenland; welke mogelijkheden zijn er?

Een pakket versturen naar het buitenland kan met verschillende vervoerders. Wat zijn de verschillen? Waarom ben je de ene keer beter af met DPD en de andere keer met TNT?

 

Bij het versturen van een pakket naar het buitenland beantwoord je eerst de vraag; wanneer moet het bij de ontvanger zijn? Afhankelijk van in welk land de ontvanger zich bevind dien je rekening te houden met een bepaalde looptijd. Het klinkt simpel, maar hier struikelen de meeste verzenders al door “aan te nemen dat het pakket er toch morgen of hooguit overmorgen wel zal zijn”? Niet als de ontvanger buiten de Benelux woont, en dan wordt de wereld opeens heel erg groot. En zeker niet als je het pakket naar het buitenland verstuurt via het postkantoor of met een pakketvervoerder zonder levergarantie. En als je wilt weten waar op welk moment het pakket zich in het buitenland bevind moet je wel de juiste vervoerder kiezen!

 

Hoe werken de volgende vervoerservices bij het versturen van een pakket naar het buitenland?

Post NL: je pakket voor het buitenland dien je zelf af te geven op het postkantoor. Het pakket wordt gesorteerd op een regionaal en daarna in het internationale sorteercentrum om daarna samen met alle andere pakketten en post naar het land van bestemming gereden of gevlogen te worden. De lokale post sorteert en consolideert om je pakket af te kunnen leveren. In de praktijk zijn de posterijen in landen zuidelijker dan Noord Frankrijk, oostelijker dan Duitsland en westelijker dan Engeland een stuk minder betrouwbaar en efficiënt dan de post in Nederland waardoor de looptijd van een pakket al gauw op kan lopen tot 3 weken. Deze posterijen hebben ook geen koppeling hebben een track en trace systeem.

 

Pakketdiensten (DPD, DHL, GLS): het te versturen pakket voor het buitenland wordt opgehaald, gesorteerd op het regionale sorteercentrum en (afhankelijk van de vervoerder) direct naar het land van bestemming gereden of eerst geconsolideerd op een centraal sorteercentrum. In het land van bestemming wordt het pakket in een centraal sorteercentrum ontvangen, gesorteerd en opnieuw op transport gezet naar het sorteercentrum (depot) dichts bij de ontvanger. Daar gaat het pakket in de bestelwagen van de lokale chauffeur die het pakket aflevert bij de ontvanger. Al die tijd blijft het pakket in handen van de gekozen vervoerder en wordt het gescand zodat je ziet waar er wat gebeurt met het pakket. De looptijd is vooraf bekend, alhoewel die met 1 of 2 dagen kan afwijken vanwege het totale volume dat de vervoerder te verwerken heeft. Als de bestelwagen van de chauffeur vol is gaat hij rijden. En dan kan je pakketje een dag langer blijven staan op het sorteercentrum.

 

Express diensten (TNT, DHL, FedEx, UPS, Skynet): je pakket wordt afgehaald, naar het regionale sorteercentrum gereden, en vervolgens naar een sorteercentrum in het buitenland gebracht. Dezelfde avond nog vertrekt het pakket op een auto of vliegtuig van de vervoerder zelf om dezelfde nacht aan te komen op de plaats van bestemming. In de nacht wordt het pakket verder gereden naar het regionale sorteercentrum waar de zending in de auto van de chauffeur wordt geladen. Indien je meerdere pakketten naar dezelfde ontvanger in het buitenland verstuurt blijven in dit geval de pakketten altijd bij elkaar. Als de auto vol is wordt er een volgende auto ingezet om levering op die dag te garanderen. Je pakket wordt gedurende de reis gescand, blijft in handen van de vervoerder en wordt gegarandeerd geleverd op de dag die er voor staat (1 dag voor alle landen ter wereld die in 1 dag bereikbaar zijn, 2 of soms 3 voor de ver weg gelegen bestemmingen). Deze express verzending diensten kennen vaak meerdere service opties, van supersnel tot rustig aan, maar wel altijd onder de supervisie van de vervoerder.

 

Wil je je pakket versturen naar het buitenland, dan zijn er dus bij elke vervoerder zaken om rekening mee te houden. Elke vervoerder heeft haar processen op een andere manier ingericht om uw pakket op de meest efficiënte manier in het buitenland te krijgen. 


Blog

Alle blogberichten  
Loading